Szkoła Podstawowa w Idzikowicach

Pazibroda

Kolejnym z cyklu zajęć regionalnych organizowanych w ramach Drzewickich Grantów Oświatowych, były zajęcia o tematyce kulinarnej.

Uczniowie zapoznali się z przepisem oraz sposobem wykonania potrawy o nazwie: pazibroda. Jest to tradycyjna potrawa regionu opoczyńskiego, niestety troszkę zapomniana przez młodsze pokolenia. Danie to składa się z bardzo prostych składników, którymi są: biała kapusta, ziemniaki oraz podsmażona słoninka (w naszej zmodyfikowanej wersji słoninka została zamieniona na podpieczoną kiełbasę oraz boczek :-)). Przepis na tę potrawę jest bardzo prosty: kapustę należy pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki obrać i podzielić na mniejsze części. Następnie zarówno kapusta jak i ziemniaki trzeba ugotować (odzielnie) w posolonej wodzie. W czasie, gdy kapusta i ziemniaki się gotują, kroimy i podsmażamy boczek i kiełbaskę. Kiedy nasze dwa podstawowe składniki są już ugotowane i odcedzone przechodzimy do ich połączenia. Owo połączenie ma nastąpić przez rozgniecenie wszystkich składników tłuczkiem. W tym celu naprzemiennie dodajemy produkty do garnka i sukcesywnie je rozgniatamy. Gdy wszystkie składniki są już połączone, dodajemy sól i pieprz do smaku i przystępujemy do konsumpcji :-))) Tak właśnie krok po kroku pani Marzena Domagała oraz pani Teresa Prasek wraz z uczniami przygotowały przepyszną pazibrodę. Zachęcamy do wypróbowania przepisu, bo choć może on wydawać się dość prosty, to doznania smakowe podczas konsumpcji potrawy są naprawdę warte wysiłku włożonego w jego przygotowanie. Smacznego :-)))